maandag 8 juni 2015

Nieuwe taken voor Australische spionagebasis Pine Gap

31 mei - Een nieuw rapport van het Nautilus Institute geeft aan dat de rol van de Australische spionagebasis Pine Gap - een gezamenlijke basis van de legers van de VS en Australië - aanzienlijk is uitgebreid door de inzet van geavanceerde 'quasi-parabolic multi-beam antennas' van het type Torus die in staat zijn om tot 35 stralen van verbindingssatellieten op te vangen.
De oorspronkelijke funktie van Pine Gap was een grondstation voor satellieten van het Amerikaanse National Reconnaisance Office (NRO), een luchtmachtinlichtingendienst die satellieten inzet om telemetrie over proeflanceringen van ballistische raketten te verzamelen en gegevens van waarschuwingssatellieten voor raketlanceringen door te stralen (het zogenaamde Space-Based Infrared System).
Maar de laatste jaren is bekend geworden dat Pine Gap ook een belangrijke rol speelt in het afluisteren van radio- en mobiel telefoonverkeer om taktische inlichtingen te verzamelen ter ondersteuning van Amerikaanse militaire operaties in landen als Afghanistan, Irak en Jemen. Dit alles als onderdeel van het Five Eyes inlichtingenverbond van de Angelsaksische naties.
Bron: The Sidney Morning Herald (Philip Dorling)
Desmond Ball, Duncan Campbell, Bill Robinson and Richard Tanter, Expanded Communications SatelliteSurveillance and Intelligence Activitiesutilising Multi-beam Antenna Systems. Nautilus Institute Special Report, 28 May 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten