donderdag 7 mei 2015

Saoedische coalitie gebruikt clusterbommen in Jemen

3 mei - De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië gebruikt bij de bombardementen in Jemen door de VS geleverde clusterbommen, aldus Human Rights Watch (HRW). Uit foto- en videomateriaal blijkt dat clustermunitie de laatste weken is gebruikt tijdens luchtaanvallen in de provincie Saada, een bolwerk van de rebellerende Houthi's. Satellietbeelden laten zien dat de bommen geland zijn op een voor landbouw gebruikt plateau binnen 600 m van menselijke bewoning. Dit levert grote risiko's op voor de lokale bevolking.
HRW zegt dat de in Jemen gebruikt munitie de CBU-105 Sensor Fuzed Weapons lijkt te zijn, geproduceerd door Textron Systems Corporation en geleverd door de VS aan Saoedi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Inmiddels heeft Egypte de inzet van "enkele legeronderdelen" in het buitenland verlengd met drie maanden. Op 26 maart was al een mandaat gegeven van 40 dagen voor inzet in de Golf.
En in Aden zijn een vijftigtal grondtroepen aan land gegaan om de lokale Southern Resistance Comittees te helpen in de strijd tegen de Houthi's. Volgens de woordvoerder van deze beweging zou het niet gaan om Arabische special forces, maar om Jemenieten. Ze zouden in het buitenland kunnen zijn opgeleid. Maar volgens Al Jazeera denken velen (onder meer vanwege het dialekt van de mannen), dat het wel degelijk om buitenlanders gaat.
Bronnen: AFP, Reuters (Shadi Bushra), Al Jazeera
Human Rights Watch, 3 mei 2015 - Saudi-led airstrikes used cluster munitions

Geen opmerkingen:

Een reactie posten