dinsdag 3 februari 2015

NAVO gaat commandocentra in Oost-Europa opzetten

31 januari - De NAVO gaat zes kleine commandocentra inrichten in Oost-Europa. In Polen, Roemenië, Bulgarije en de drie Baltische staten komen op bestaande bases stafeenheden met militairen van de NAVO en de gastlanden. De NATO Force Integration Units (NFIU) met elk 40-50 militairen op bestaande bases moeten oefeningen organiseren en de planning voor de aanvoering van versterkingen voor het oostelijke front regelen. In de praktijk hebben ze een belangrijke funktie bij de coördinatie tussen de Oost-Europese nationale legers en de te vormen NAVO-flitsmacht. Het concept is een kompromis van de grote NAVO-legers met de Oost-Europese staten die omvangrijke NAVO-bases op hun grondgebied hadden gewild.
De commandocentra zullen worden geopend in 2016 wanneer de flitsmacht operationeel zal zijn. Tot die tijd neemt een interim-flitsmacht van Duitsland, Nederland en Noorwegen de honneurs waar.
Intussen heeft Frankrijk aangekondigd voor twee maanden tanks en pantservoertuigen in Polen te stationeren.
Bronnen: Reuters (Adrian Croft), Associated Press (Lorne Cook), Russia Insider (Alina Belyanina)
UPDATE: 10 februari - De luchtmacht van de VS verplaatst twaalf A-10 Thunderbolt gevechtsvliegtuigen voor zes maanden naar vliegbasis Spangdahlem (BRD) in het kader van Operation Atlantic Resolve. 300 militairen van 355th Fighter Wing uit Arizona gaan mee. Vanuit Duitsland zullen deze vliegtuigen, die geschikt zijn voor luchtsteun vooral tegen tankformaties, worden ingezet in Oost-Europa. De A-10 was sinds de Koude Oorlog. tot 2013 permanent gestationeerd in Europa.
Bron: USEUCOM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten