dinsdag 16 december 2014

24ste Marine Expeditionary Unit maakt zich gereed voor inzet

14 december - De 24ste Marine Expeditionary Unit (MEU) uit Camp Lejeune, North Carolina, maakt zich op voor een zeven maanden durende inzet aan boord van de parate amfibische groep van het helikopterlandingsschip Iwo Jima. De 2400 sterke marinierseenheid gaat naar het gebied van de Vijfde en Zesde Amerikaanse Vloot (Europa, Afrika en het Midden-Oosten). De 24ste MEU is onder meer aktief geweest in Beiroet (evakuatie 2006), Helmand (2008) en Haiti (aardbeving 2010). Het vliegende squadron van de eenheid is onder meer uitgerust met MV-22B Osprey, CH-53E Super Stallion, AH-1 Super Cobra, UH-1 Huey (helikopters) en de AV-8B Harrier jachtbommenwerper.
De 24ste MEU is de aflossing voor de 11de MEU van Camp Pendleton, Californië.
Bron: Marine Corps Times (Derrick Perkins)
UPDATE: 18 december - Verder is ook de 22ste MEU aktief in de Golf. Ze hebben net een inzet van bijna negen maanden achter de kiezen. Van hun was er een compagnie met 11 MV-22B Ospreys gestationeerd in Koeweit met een paraatheid van 60 minuten. Zij hadden in geval van nood de ambassade in Bagdad moeten ontzetten. Later werden ze ook in Bagdad zelf gestationeerd. Tijdens de planning van de uiteindelijk niet doorgegane evakuatie van de berg Sinjar in augustus kregen ze 22 Osprey's extra. Tien daarvan kwamen uit Afghanistan en 12 van SPMAGTF-Crisis-Response-Africa in Europa. De Harriers van deze eenheid hebben een rol gespeeld tijdens de slag om de Haditha-dam in september.
De MEU's zijn belangrijke marinierseenheden voor snelle interventie. Ze bestaan telkens uit een versterkt bataljon met een eigen luchtmachtarm, een logistieke eenheid en een hoofdkwartier. Er zijn er zeven: drie aan de westkust van de VS (11, 13 en 15), drie aan de oostkust (22, 24 en 26) en één in Japan (het 33ste).
De MEU is de kleinste reguliere vorm van de Marine Air-Ground Task Force (MAGTF). Daarnaast zijn er ook Special Purpose Marine Air-Ground Task Forces (SP-MAGTF) voor crisisinterventie zoals die voor Afrika en voor het Midden-Oosten. Die zijn gestationeerd bij de regionale commando's, dus ook voorwaarts geplaatst. Ze kunnen met de MEU's samenwerken of die aflossen.
Bronnen: Marine Corps Times (Hope Hodge Seck), Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten