woensdag 24 september 2014

VS en Arabische landen beginnen met luchtaanvallen in Syrië

23 september - De VS zijn samen met een aantal Arabische landen begonnen met aanvallen op ISIS en de 'nieuwe' terreurgroep Khorasan (onder meer gelieerd aan al-Nusra en al-Qaida). De aanvallen vonden plaats in drie golven:
De eerste golf bestond uit 47 Tomahawk kruisraketten die werden afgevuurd door de destroyer USS Arleigh Burke in de Rode Zee en de geleide-wapen-kruiser USS Philippine Sea in de noordelijke Arabische Golf. De doelen bevonden zich rond Aleppo en de ISIS-hoofdstad Ar-Raqqah. De meerderheid was gericht tegen de Khorasan-groep.
De tweede golf bestond uit F-22 Raptors (een primeur, vanaf de basis al-Dhafra in de Emiraten), F-15s, F-16s, B-1 bommenwerpers en drones. De doelen waren in het noorden van Syrië.
De derde golf bestond uit F-18s van het vliegdekschip George H.W. Bush en F-16s. Er werden doelen in het oosten van Syrië aangevallen, met name in de grensprovincie met Irak.
Arabische partners namen deel aan de tweede en de derde golf, vooral de laatste. Ze hebben echter niet allemaal gebombardeerd.
De Saoedi's droegen volgens een militaire bron van Reuters vier F-16s bij, de Verenigde Emiraten vier gevechtsvliegtuigen, Bahrein twee en Qatar een Mirage die niet "aktief" meedeed. Van de eerste drie is evenmin duidelijk of ze ook bommen afwierpen of alleen patrouille vlogen of anderszins ondersteunden.
Een Jordaanse woordvoerder vertelde Defense News dat Jordanië zes gevechtsvliegtuigen had gestuurd vanaf de bases al-Azraq in het oosten en Mafraq in het noorden. Deze hadden ook luchtaanvallen uitgevoerd. De Jordaniër zei dat de Saoedi's en de Emiraten tankvliegtuigen hadden bijgedragen en Qatar en Bahrein bases beschikbaar gesteld.
Het Amerikaanse CAOC (Combined Air Operations Center) dat de operatie leidt is in Qatar.
Bronnen: Defense News (Awad Mustafa, Aaron Mehta), Reuters (Angus McDowall, Amena Bakr)
Pentagon persbriefing 23 september
UPDATE: 25 september - Gisteren hebben meer vliegtuigen van de Arabische coalitie deelgenomen aan de luchtaanvallen. Er deden 16 Arabische vliegtuigen mee en zes van de VS. Van de totaal 41 bommen werden er 23 afgeworpen door de Saoedi's en de Emiraten en 18 door de Amerikanen. De F-22s verschenen deze keer niet.
Bron: Breaking Defense (Colin Clark)
UPDATE 2: 26  september - De B-1 bommenwerpers, die hun thuisbasis hebben bij de 7e Bomber Wing in Dyess AFB in Texas, opereren vanaf de vliegbasis Al Udeid in Qatar. Op Google Earth zijn er daar vijf te zien, samen met KC-135 tankvliegtuigen. De B-1 'Bones' werden oorspronkelijk met 300 luchtmachtmilitairen gestationeerd in Qatar als ondersteuning van Operation Enduring Freedom in Afghanistan. Elke zes maanden komt er een nieuwe lichting.
Bron: War is Boring (David Cenciotti)
UPDATE 3: 18 oktober - Irak heeft een luchtkorridor geopend voor vliegtuigen van de coalitie tegen ISIS met uitzondering van die van de Emiraten. De korridor loopt buiten de steden om naar Syrië.
Bron: RIA Novosti
UPDATE 4: 4 februari 2015 - De Emiraten hebben hun bijdrage aan de luchtoperatie teruggetrokken nadat een Jordaanse piloot door ISIS gevangen was genomen en vervolgens vermoord. Ze dringen er bij de VS op aan meer materieel voor reddingsoperaties van neergeschoten piloten (Ospreys) naar Noord-Irak te brengen.
Bron: The Daily Star (Libanon)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten