vrijdag 27 juni 2014

Obama stuurt 300 adviseurs naar Irak

20 juni - President Obama heeft 300 extra special forces (vooral van Central Command) naar Irak gestuurd om een betere beoordeling van de toestand ter plekke uit te kunnen voeren. Het gaat dus in eerste instantie om een inlichtingenoperatie. De militairen zullen op grond van hun bevindingen tevens het Iraakse leger gaan adviseren over de strijd tegen de fundamentalistische guerrillabeweging ISIS die veel terrein heeft gewonnen. Ze zullen twee joint operations centers (JOC) voor inlichtingen en planning inrichten in Bagdad en Noord-Irak. Mogelijk zullen ook teams van telkens rond 10 militairen worden toegevoegd aan brigades van het Iraakse leger. In de toekomst kan ook een derde (logistiek) centrum worden opgezet op de luchtmachtbasis Balad bij Bagdad.
De samenstelling van het kontingent special forces is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat het vooral gaat om Green Berets. Dit onderdeel heeft veel ervaring met het samenwerken met militairen van bondgenoten en milities.
Daarnaast worden ook 275 extra troepen gestuurd om de  beveiliging van de Amerikaanse ambassade in Bagdad en andere VS-installaties te versterken. Er werken nu 600 Amerikaanse militairen op de ambassade, vooral om wapenleveranties en andere vormen van samenwerking af te handelen. Het betekent dus vrijwel een verdubbeling.
Ten slotte worden er nog 100 (meest) luchtmachtmilitairen van de VS buiten Irak stand-by gehouden om zo nodig logistieke ondersteuning op vliegvelden te organiseren. Dat zijn mensen van de 621st Contingency Response Wing uit New Jersey. Ze zijn in staat om snel een vliegveld te openen en luchttransporten te regelen. Luchtmachtbewakers hiervoor van de 824th Base Defense Group waren al in verband met oefening Eager Lion in Jordaniƫ en zullen nu langer blijven. Het kan er ook op duiden dat de mogelijkheid van luchtsteun wordt overwogen.
Verkenningsvluchten worden met F-18 vliegtuigen vanaf het vliegdekschip Bush in de Perzische Golf, door P-3 maritieme patrouillevliegtuigen vanuit bases in de regio en ook door drones uitgevoerd (vandaag totaal 34).
Bronnen: Marine Corps Times (Brian Everstine), Washington Post (Karen Deyoung, Anne Gearan), The Independent (Kim Sengupta)
UPDATE: 26 juni - Er zijn nu zes Amerikaanse adviseursteams met in totaal 90 special forces aangekomen in Irak. 90 andere VS-militairen hebben een JOC opgezet in Bagdad dat de teams aanstuurt en tevens fungeert als fusion center, waar inlichtingen van diverse kanten worden samengevoegd en geanalyseerd. Waar en wanneer het tweede JOC precies wordt opgezet is nog onzeker. Evaluatieteams onder leiding van luitenant-kolonels zullen nu twee tot drie weken de situatie evalueren. Het geheel staat onder leiding van generaal-majoor (twee-sterren) Dana Pittard.
Bron: Stars and Stripes (Chris Carroll)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten