maandag 16 september 2013

Oekraïense haven speelt mogelijk belangrijke rol bij het bewapenen van Syrië

8 september - De Zwarte Zee-haven Oktyabrsk in de Oekraïne speelt volgens de onderzoeksgroep C4ADS in Washington een sleutelrol bij het bewapenen van het Syrische regime. Oktyabrsk was ooit een topgeheime marine-installatie in de Sovjet-Unie, een belangrijke schakel in een wereldwijd militair logistiek netwerk. Van hier werden bijvoorbeeld in 1962 voor kernwapens geschikte raketten naar Cuba verscheept in de aanloop naar de Cubakrisis. Hoewel in de Oekraïne, wordt de haven nog steeds "funktioneel gekontroleerd" door Rusland. De havenmeester is een vroegere officier van de Russische marine en de installaties zijn eigendom van een oligarch met nauwe banden met het Kremlin. Veel Russische wapenproducenten hebben kantoren in de haven samen met een netwerk van Russische en Oekraïnese reders en logistieke bedrijven (het Odessa-netwerk).
Klanten zijn Soedan, de Demokratische Republiek Kongo, Burma, Venezuela, China, Angola en Iran. En dus ook Syrië. Aan de hand van gegevens over scheepsbewegingen heeft C4ADS een database gemaakt, waaruit blijkt dat Oktyabrsk tussen januari 2012 en het midden van 2013 de meest populaire bestemming was voor Syrische vrachtschepen die naar Rusland of de Oekraïne gingen. C4ADs veronderstelt ook dat de schepen van de Oekraïnese Kaalbye Group, een onderdeel van het Odessa-netwerk, militaire goederen naar Syrië transporteren. Deze schepen - de Ocean Venture, de Ocean Voyager en vijf anderen - verschepen vaak militaire goederen naar Venezulea en verdwijnen tevens regelmatig uit beeld in het oostelijk deel van de Middellandse Zee, doordat ze hun transponders uitzetten. Vermoed wordt dat ze dan een Syrische haven aandoen.
Funktionarissen uit de VS en het Midden-Oosten denken overigens dat de meest geavanceerde militaire uitrusting vervoerd wordt met Russische marineschepen.
Bron: Washington Post (Joby Warrick)

Tom Wallace en Farly Mesko, The Odessa Network - Mapping Facilitators of Russian and Ukrainian Arms Transfers. C4ADS, September 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten