maandag 10 februari 2020

Zweden en Tsjechen sturen militairen naar Mali (UPDATE)

6 februari - De Zweden gaan waarschijnlijk de Franse Task Force Takuba in Mali - onderdeel van terreurbestrijdingsoperatie Barkhane - ondersteunen met militairen en helikopters. De planning daarvoor is begonnen, maar regering en parlement moeten nog goedkeuring geven. Bij diverse multinationale missies in Mali, zoals MINUSMA van de VN, zijn al meer dan 200 Zweden betrokken. Zweden levert voor de VN-missie een inlichtingendetachement, dat gestationeerd is in Camp Nobel in Timboektoe. Het Zweedse kontingent wordt verplaatst naar Gao, de permanente basis van Barkhane.
Daarnaast zijn nog enkele Zweedse instrukteurs betrokken bij de trainingsmissie van de EU, EUTM-Mali.
Eerder kondigde (na Estland) Tsjechië eind januari plannen aan om de special forces van Takuba gedurende zeker een jaar te versterken met 60 militairen. Met Finland en Noorwegen wordt nog gepraat.
Frankrijk zelf gaat 600 soldaten extra sturen naar drie grenszones in de Sahel tussen Mali, Burkina Faso en Niger. De Franse sterkte van Barkhane komt daarmee op 5100. Ook Tsjaad zou een bataljon naar die grens sturen.
Bronnen: The Defense Post (Fergus Kelly), Associated Press 
UPDATE: 16 maart - De Zweedse regering stelt nu voor om een snelle interventiegroep van 150 special forces en helikopters voor Takuba te leveren.
Bron: The Defense Post (Fergus Kelly)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten