zaterdag 22 februari 2020

Opnieuw uitstel voor Aegis Ashore in Polen

19 februari - De oplevering van het Aegis Ashore raketverdedigingssysteem van het US Missile Defense Agency (MDA) in Polen is opnieuw met twee jaar uitgesteld tot 2022. Oorspronkelijk zou de installatie operationeel zijn in augustus 2018, problemen met de Poolse aannemer leidden tot het uitstel. Ook slecht weer, gebrek aan kundig personeel en andere logistieke problemen speelden een rol.
MDA heeft nu 96 miljoen dollar extra nodig om de installatie af te bouwen. Het wapensysteem is al ter plaatse, opgeslagen in beschermende containers met temperatuurregeling. In december reisde nog een evaluatieteam van MDA naar Polen om de situatie te beoordelen. De overeenkomst van het Army Corps of Engineers met de Poolse bedrijven ging uit van een vaste prijs.
Aegis Ashore Polen is onderdeel van de European Phased Adaptive Approach (EPAA) van het regionale ruimteschild van de VS, formeel gericht tegen Iran (Rusland voelt zich ook aangesproken). Daartoe behoren verder Aegisschepen op de marinebasis Rota in Spanje, een AN/TPY-2 radar in Turkije (sinds 2011) en een Aegis Ashore in Roemenië (sinds 2016).
Bron: Defense News (Jen Judson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten