vrijdag 14 februari 2020

Filipijnen willen veiligheidsverdrag met de VS opzeggen (UPDATE)

12 februari - De regering van de Filipijnen heeft een nota aan de ambassade van de VS gestuurd waarbij de Visiting Forces Agreement (VFA) wordt opgezegd. Deze overeenkomst uit 1998 staat het VS-leger toe om op de Filipijnen te trainen. De opzegging wordt na 180 dagen definitief, tenzij beide partijen te kennen geven deze overeenkomst toch te willen handhaven. De aanleiding zou volgens Associated Press zijn dat de VS het visum hadden ingetrokken van senator Ronald dela Rosa, een trouwe bondgenoot van president Duterte. Dela Rosa zou zich schuldig hebben gemaakt aan schending van de mensenrechten bij de drugsbestrijding in zijn tijd als hoofd van de Nationale Politie. Daarnaast speelt ook mee de kwestie van de jurisdictie over VS-militairen die tijdens hun verblijf op de Filipijnen misdrijven begaan.
De VFA verleent legale status aan grote aantallen VS-militairen, oorlogsschepen en vliegtuigen, die de Filipijnen kunnen binnengaan voor gezamenlijke oefeningen. De opzegging laat de Enhanced Defense Cooperation Agreement van 2014 in stand, waarbij het VS-leger bepaalde kazernes, magazijnen en wapendepots mag bouwen. En er is ook nog het Mutual Defense Treaty van 1951 over wederzijdse hulp bij een gewapende aanval.
Bronnen: Associated Press (Jim Gomez), Reuters
UPDATE: 13 februari - De multinationale oefening Balikatan (schouder aan schouder) van de VS en het Filipijnse leger zal dit jaar nog doorgaan, aldus de Filipijnse minister van defensie Delfin Lorenzana. De oefening (jaarlijks sinds 35 jaar) valt binnen de 180 dagen bedenktijd. Daarna zullen er volgens de minister geen gezamenlijke oefeningen meer plaatsvinden. Balikatan 2019 was vorig jaar van 1 tot 12 april. Er deden 4000 Filipijnse, 3500 Amerikaanse en 50 Australische militairen aan mee. Geoefend werd op de eilanden Luzon en Palawan in landingen (mariniers), operaties in stedelijke omgeving, luchtmobiele operaties en terreurbestrijding.
Bron: Stars and Stripes (Matthew M. Burke)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten