woensdag 5 februari 2020

De VS-squadrons in het Midden-Oosten (UPDATE)

4 februari - De Air Force Times geeft een overzicht van de squadrons van de US Air Force in drie landen van het Midden-Oosten:
- F-15E Strike Eagles van het 494de Expeditionary Fighting Squadron zijn sinds begin vorige maand verplaatst van vliegbasis RAF Lakenheath naar de vliegbasis Prins Sultan in Saoedi-Arabië. Sinds oktober waren ze in Al Dhafra (VAE).
- F-16 Fighting Falcons van het 555ste Expeditionary Fighting Squadron van Aviano in Italië zijn sinds november op de basis Al Udeid in Qatar.
- F-35A Lighting IIs (JSF) van het 34ste Expeditionary Fighting Squadron uit Utah zijn sinds november in Al Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Ze losten daar het 4e Fighter Squadron, eveneens met F-35A, af.
- Daarnaast is de E-8C JSTARS terug in het Midden-Oosten. Ze kwamen op 16 januari aan op Al Udeid na in oktober te zijn vertrokken. JSTARS is een verkenningsvliegtuig met interne radar dat tevens kan optreden als commandovliegtuig in de luchtoorlog. Vanaf 2001 waren ze in het Midden-Oosten actief. Nu worden ze ingezet in het kader van de operaties Spartan Shield en Sentinel Sentry.
Bronnen: Air Force Times (Stephen Losey), Military.com (Oriana Pawlyk)
NB: Spartan Shield speelt zich af in Koeweit. Met Sentinel Sentry wordt mogelijk de Operatie Sentinel bedoeld, het bewaken van zee-engtes in het Midden-Oosten, zoals de Straat van Hormoez.
UPDATE: 29 juni - In juni zijn F-35s van het 421ste Fighter Squadron (voor de derde keer in een jaar) naar het Midden-Oosten gestuurd. Ze worden gestationeerd op vliegbasis Al Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten onder bevel van Central Command. De F-35 wordt inmiddels ook ingezet voor luchtsteun.
Op vliegbasis Ahmad al-Jaber in Koeweit is de 332ste Air Expeditonary Wing en daartoe behorende onderdelen (o.m. het 407e Expeditionary Support Squadron) gevestigd. Ook vliegtuigen van de 386ste Air Expeditionary Wing van vliegbasis Ali Al Salem in Koeweit komen daar vaak.
Bronnen: Military.com (Oriana Pawlyk), Fox News (Warrior Maven)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten