zaterdag 22 februari 2020

De ontbrekende Patriots in Irak

30 januari - De War Zone vraagt zich af waarom er geen Patriot luchtverdedigingssystemen in Irak waren om de bases van de VS te beschermen tegen de recente vergeldingsaanvallen met Iraanse geleide wapens. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse luchtmacht zich beslist bewust was van de kwetsbaarheid, gezien nog begin januari B-52s werden verplaatst naar het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan, buiten bereik van de Iraanse raketten.
De landmacht van de VS beschikt over 18 Air Defense Artillery Battalions met elk tussen drie en vijf batterijen (een batterij heeft tot acht lanceerders). Twee daarvan zijn opleidingsonderdelen. Vijf andere zijn permanent gestationeerd in Duitsland (2), Zuid-Korea (2) en Japan (1). De rest (11) zijn beschikbaar voor interventies overal ter wereld. Vier daarvan zijn momenteel in Saoedi-Arabië op vliegbasis Prins Sultan (2) en vermoedelijk de olie-installaties van Abqaiq en het olieveld Khurais. Andere rouleren in Qatar (vliegbasis Al Udeid) en de Verenigde Emiraten (Al Dhafra). Een reserve moet er verder altijd zijn en niet alle batterijen zijn steeds paraat.
* De konklusie kan zijn dat er niet genoeg Patriots zijn om wereldwijd de bases van de VS te verdedigen. En dat kennelijk de bescherming van de Saoedische vrienden belangrijker was dan die van de eigen soldaten.
Bron: The Drive - The War Zone (Joseph Trevithick)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten