woensdag 12 februari 2020

Activiteiten van de Chinese en Amerikaanse luchtmacht

9 februari - Chinese J-11 jachtvliegtuigen en H-6 bommenwerpers van het Oostelijke Luchtcommando (Eastern Theatre Command) vlogen vandaag via de Straat van Bashi zuidelijk van Taiwan rond het eiland naar de Stille Oceaan en weer terug via de Straat van Miyako ten noordoosten van Taiwan. De Taiwanese luchtmacht liet F-16 gevechtsvliegtuigen voorzien van munitie opstijgen om de Chinese toestellen te volgen.
China vliegt sinds 2016 af en toe oefeningen rond Taiwan als signaal tegen eventuele ambities in de richting van onafhankelijkheid (momenteel maken zowel Peking als Taipei aanspraak op het hele Chinese vasteland plus Taiwan - Taiwan heet officieel Republiek China).
Een dag later doken de H-6 bommenwerpers opnieuw op, nu boven de Straat van Taiwan.
* Enige dagen eerder vlogen twee verkenningsvliegtuigen van de VS - een EP-3E van de marine en een E-8C JSTARS van de luchtmacht - boven Zuid-Korea om naar het noorden te kijken.
* Bij vliegbasis Misawa in het noordoosten van Japan vlogen tezelfdertijd B-52H strategische bommenwerpers van de VS-luchtmacht samen met zes F-16s van de 35ste Fighter Wing op Misawa met 45 vliegtuigen van de Japanse luchtmacht (F-2, F-4, F-15) een grote oefening, kennelijk bedoeld als machtsvertoon. De B-52s waren er in het kader van de Continous Bomber Presence van de VS (sinds 2014).
Bronnen: Reuters (Ben Blanchard), Yonhap News, Stars and Stripes (Seth Robson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten