zondag 17 juni 2018

Pentagon bekijkt hoe er in Korea geoefend gaat worden (UPDATE -2)

14 juni - Nadat president Trump bij verrassing heeft besloten grootschalige oefeningen in Korea op te schorten, bekijkt het Pentagon wat er nog wel mogelijk is aan gezamenlijke training met Zuid-Korea. Regelmatige trainingen om de paraatheid op peil te houden zullen doorgaan. Maar grote 'oorlogsspelen' zullen er niet meer komen, zolang de onderhandelingen over de Noord-Koreaanse kernwapens, de positie van VS-troepen en uiteindelijk een formele beëindiging van de Korea-oorlog, perspectief blijven bieden.
Het is onwaarschijnlijk dat de grote, maar merendeels computergesimuleerde oefening Ulchi Freedom Guardian komende augustus nog doorgaat. Die in 2017 omvatte 17.500 VS-militairen en Zuid-Koreaanse troepen. Daarna biedt de gebruikelijke oefenkalender pas weer grote oefeningen in het voorjaar van 2019, hetgeen ruimte laat voor diplomatiek overleg.
Foal Eagle (oorlogsscenario's) en Max Thunder (strategische bombardementen) zijn tot nu toe elk jaar het hoogtepunt van de cyclus. In theorie zou er buiten Korea kunnen worden geoefend op Guam of Japan, maar het terrein daar lijkt niet erg op Noord-Korea.
Bron: Reuters (Phil Stewart)
UPDATE: 19 juni - Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie heeft verklaard dat Zuid-Korea en de VS alle voorbereidingen voor de in augustus geplande oefening Freedom Guardian hebben opgeschort. Een verklaring van het Pentagon heeft dit bevestigd.
De kosten van een dergelijke oefening zouden enkele toientallen miljoenen dollars bedragen.
Bron: ABC (Australie)
UPDATE 2: 23 juni -Twee mariniersoefeningen van de VS en Zuid-Korea die de komende drie maanden gehouden zouden worden zijn eveneens voor onbepaalde tijd opgeschort. Het zijn trainingen in het kader van het Korean Marine Exchange Program.
Bron: Reuters (Idrees Ali)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten