donderdag 14 juni 2018

Frankrijk vergroot militaire aanwezigheid in Azië

8 juni - Frankrijk gaat een detachement gevechtsvliegtuigen inzetten in de Indo-Pacifische regio tijdens een grote luchtmachtoefening in Australië en voor meer samenwerking met Aziatische luchtmachten. Drie Rafale jachtvliegtuigen vertrekken eind juli met tussenlandingen in Al-Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Singapore. Ze worden gekombineerd met een Boeing C-135FR Stratotanker, een Airbus A400M strategisch militair transportvliegtuig en een Airbus A310 voor passagierstransport. Vanaf de VAE zal een Airbus KC-30A tank- en transportvliegtuig van de Australische luchtmacht het Franse eskader begeleiden.
In augustus omvat de tweejaarlijkse drie weken durende oefening Pitch Black in Australië 80 vliegtuigen en militairen uit 16 landen.
Na Pitch Black gaan de Fransen tussen 19 augustus en 4 september  naar Indonesië, Maleisië, Singapore en India. De hele onderneming met 90 luchtmachtmilitairen en 40 ton materieel heet PEGASE 2018. Ze is bedoeld om de Franse presentie in Azië te benadrukken, maar ook om exportmogelijkheden voor Rafale en A400M te verkennen.
Gedurende 2017 voeren verder vijf Franse oorlogsschepen door de Stille Oceaan, waar rond Nieuw-Caledonië en Frans Polynesië 9 miljoen vierkante km Franse exklusieve ekonomische zone beschikbaar is.
Bron: Defense News (Mike Yeo)
UPDATE: 12 juni - Eind mei voeren het Franse helikopterdek- en commandoschip Dixmude en een fregat langs de omstreden Spratley-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Verschillende Chinese fregatten en korvetten volgden de Franse schepen daarbij op de voet.
Een Franse maritiem eskader zou deze week samen met Britse helikopters en schepen Singapore bezoeken en verder gaan naar de Zuid-Chinese Zee.
Bron: South China Morning Post (AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten