maandag 11 juni 2018

Een Amerikaanse pantserbrigade komt aan te Antwerpen (UPDATE)

21 mei - Gedurende enkele dagen is de Antwerpse haven het toneel voor een grootscheepse aankomst van Amerikaans militair materieel dat op doortocht is om de oostflank van de Europese NAVO ten opzichte van Rusland te versterken. Een eerste schip met 800 wielvoertuigen voor pantserinfanterie en een grote hoeveelheid materieel van het 1ste Pantserbrigadegevechtsteam uit Fort Hood in Texas is op 18 mei aangekomen in Antwerpen. Gisteren en vandaag wordt het materieel uitgeladen.
Twee andere roll-on roll-off schepen zullen nog volgen om in totaal 2500 voertuigen, waaronder zware tanks M-1 Abram, te transporteren. Het personeel komt merendeels aan per vliegtuig. Het materieel gaat verder naar Polen.
Het Belgische leger beveiligt de operatie en eskorteert de militaire konvooien in het kader van de operatie met de naam Fort [Hood] to Port (Antwerp]. De brigade vervangt het 2e Pantserbrigadegevechtsteam van dezelfde 1ste divisie Cavalerie, die de afgelopen negen maanden in Europa is geweest in het kader van Operation Atlantic Resolve. (AOR)
Afgelopen oktober was al een helikopterbrigade verplaatst via de Belgische haven Zeebrugge.
Bron: Le Vif (België - Franstalig)
UPDATE: 23 mei - Voor een deel van het materieel wordt een alternatieve route beproefd via binnenwateren van Antwerpen naar Mannheim en vandaar per trein.
Bij de voertuigen gaat het onder meer om 87 Abrams tanks, 140 Bradley infanterievoertuigen, 18 Paladin houwitsers en 395 andere rupsvoertuigen. Van de 1000 wielvoertuigen zullen er 280 via Duitse wegen rijden, verdeeld in kleine kolonnes. Tegelijkertijd is er een verplaatsing van het 2e regiment cavalerie uit Vilseck (Beieren) om deel te nemen aan oefening Saber Strike in Polen en de Baltische landen van 3 tot 15 juni. De VS leveren 12.500 van de 18.000 deelnemers aan deze oefening.
De vertrekkende 2e pantserbrigade zal scheep gaan in Bremerhaven.
Bron: Defense News (Sebastian Sprenger)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten