dinsdag 18 oktober 2016

Belgische luchtmacht bombardeert ISIS

6 oktober - De luchtmachten van België en Nederland wisselen elkaar af in de strijd tegen ISIS, waarbij het ene land de F-16s levert en het andere voor het beveiligingspersoneel zorgt. Momenteel zijn de Belgische F-16s aan de beurt in het kader van Operation Desert Falcon. Vanaf 1 juli zijn zes F-16s van de Belgische luchtmacht en 96 personeel in Jordanië gestationeerd om close air support (CAS), (geplande) luchtaanvallen op gronddoelen (interdiction) en verkenning  te leveren in Irak en Syrië. Er zijn zes dagen per week twee tot vier gevechtsvluchten (sorties) van vijf uur. De zevende dag is voor onderhoud.
Tussen 1 juli en 25 september vlogen de Belgen 1115 uur tijdens 220 sorties in 150 operaties (vaak dus met twee F-16s). Driekwart was CAS, 13% interdiction, 12% verkenning. 44% van de operaties waren 'kinetisch' (inzet van laser- of GPS-geleide wapens).
In Syrië werd meer verdedigend vuur van luchtdoelartillerie en machinegeweren waargenomen dan boven Irak, maar de F-16s vlogen te hoog daarvoor. Het Combined Air Operations Centre (CAOC) is op basis Al Udeid in Qatar, waar coördinatie met de Russische operaties plaatsvindt.
Bron: Jane's Defence Weekly (Nicolas Florenza)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten