donderdag 20 maart 2014

Weer Russische luchtmachtoefening

19 maart - In het noordwesten van Rusland is vandaag een grote luchtmachtoefening van het Westelijke Militaire Distrikt begonnen. De oefening omvat meer dan 40 Sukhoi en MiG gevechtsvliegtuigen en wordt onder meer gehouden in de regio's Leningrad (grenzend aan Estland en Finland) en Karelië (grenzend aan Finland). Regio's die aan de Oekraïne grenzen zijn niet betrokken.
De oefening zal tot eind maart duren. Hij zou al in december zijn gepland.
Jane's Defence Weekly (bericht van 13 maart, gedrukte uitgave 19 maart) meldde verder vorige week op basis van inlichtingenrapporten en (satelliet)beelden een koncentratie van zeker 36 Sukhoi  Su-25 gevechtsvliegtuigen op de basis Primorsko-Akhtarsk (in Krasnodar bij de Zee van Azov), de thuisbasis van de 960e Luchtsteuneenheid (Ground Attack Aviation Unit). Ook zijn grote aantallen munitiekratten waargenomen. Voor elektronische oorlogsvoering zouden Su-34 vliegtuigen worden gereedgemaakt.
Het is uit het artikel niet duidelijk of het hier om oorlogsvoorbereiding ging of om een pure voorzorgsmaatregel. Volgens Jane's achtten NAVO-inlichtingenofficieren de kans op oorlog tussen Rusland en de Oekraïne 50-50. Voor wat het waard is....
Bronnen: Reuters (Steve Gutterman in Moskou), Jane's Defence Weekly (Reuben F. Johnson in Kiev)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten