dinsdag 4 maart 2014

Krachtsverhoudingen rond de Zwarte Zee (1)

1 maart - De ontwikkelingen op de Krim leiden tot enige bespiegelingen over de Russische en Amerikaanse militaire eenheden die aanwezig zijn in en rond het gebied. In de Washington Post komt Mark Galeotti van het blog In Moscow's Shadows aan het woord over de Zwarte Zeevloot. Deze blijkt niet het meest moderne onderdeel van de Russische marine te zijn, althans wat de schepen betreft. De vloot is in hoofdzaak bestemd om tegen andere schepen te vechten en is dus alleen nuttig in een maritiem konflikt. De kern ervan wordt gevormd door de bejaarde geleide-wapen kruiser Moskva, verder een zeer oude kruiser voor onderzeebootbestrijding, een meer flexibel inzetbare destroyer en twee fregatten, landingsboten en een aanvalsonderzeeër (diesel).
De belangrijkste basis op de Krim is het hoofdkwartier van de vloot en de mariniersbrigade in Sevastopol. Er zijn vier bases voor de kustverdediging met raketten en in totaal zeker 12 aktieve Russische bases, maar dat kan uiteenlopen van verbindingsmasten tot vliegvelden.
De 810e mariniersbrigade op de Krim bestaat uit 2500 militairen. Het zijn geen elitetroepen, maar beslist beter dan gemiddeld. Ze hebben hun sporen verdiend in de oorlog met Georgië en de strijd tegen piraten. Er zijn verder 2-300 special forces van de marine, uitstekende soldaten. De vloot heeft zijn eigen vliegtuigen en ondersteunende troepen. Zo nodig kun je ze een geweer geven en zijn ze in staat een roadblock te bemannen.
In totaal zouden er standaard 15.000 Russische militairen op de Krim zijn. Dat aantal is dan nu versterkt met 6000 troepen en hun materieel. Daaronder zijn de parachutisten van de 7e Luchtmobiele Gardedivisie uit Novorossisk. Volgens een verdrag zijn de versterkingen ook toegestaan tot het dubbele, mits konform een afgesproken procedure tevoren geannonceerd.
Nog niet al te ver weg zijn verder de 2e Zelfstandige Divisie Speciale Binnenlandse Troepen (Special Designation Interior Troops - VV) en de 47e onafhankelijke brigade van dezelfde troepen in Krasnodar. In Armavir zijn de elitetroepen van de 15e Eenheid Speciale Binnenlandse Troepen in de buurt.
Bronnen: The Washington Post (Kathy Lally), In Moscow's Shadow

Geen opmerkingen:

Een reactie posten