maandag 18 november 2013

De Nimitz is op weg naar huis

9 november - Het vliegdekschip Nimitz is gisteren teruggevaren door het Suezkanaal naar de Rode Zee. Volgens de Stars and Stripes zijn ze op weg naar de thuishaven Everett in de noordwestelijke staat Washington van de VS. Het schip zal daar naar verwachting voor Kerstmis aankomen. De Nimitz had eigenlijk al in augustus het Midden-Oosten moeten verlaten, nadat hij was afgelost door de Truman. Maar vanwege de Syrische krisis bleven ze langer. De Nimitz was de laatste drie weken in de Middellandse Zee om daar te oefenen samen met NAVO-bondgenoten. Het ging om een luchtverdedigingsoefening met de Franse destroyer Chevalier Paul.
Het komt er wel op neer dat er voor het moment nog even twee vliegdekschepen in de buurt van Iran zijn, de Nimitz en de Truman. Ook de destroyer USS Gravely heeft de Middellandse Zee verlaten op weg naar huis. De destroyers USS Stout en USS Ramage en de kruiser USS Monterey blijven in de oostelijke Middellandse Zee.
Bronnen: Stars and Stripes (Hendrick Simoes), Associated Press (Lolita C. Baldor)
UPDATE: 19 november - De Nimitz hoeft toch niet mee te doen aan de hulpverleningsaktie op de Filippijnen na orkaan Haiyan. Er was sprake van dat het vliegdekschip daarheen zou worden gedirigeerd. De toestand op de wegen is echter dusdanig verbeterd dat het niet nodig is. De Nimitz is nu 10 1/2 maand van huis, terwijl een inzet van zes maanden eigenlijk normaal is (hoewel steeds vaker overschreden).
De Zevende Vloot biedt nog wel zeker een paar dagen hulp op de Filippijnen met het vliegdekschip Georges Washington. De USS Germantown en USS Ashland zullen daar morgen aankomen.
Bron: Stars and Stripes (Erik Slavin)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten