zondag 23 juni 2013

Optie voor beperkte No-Fly Zone in Syrië

13 juni - De Wall Street Journal onthult dat militaire planners van het Pentagon een voorstel hebben ontwikkeld voor een beperkte No-Fly Zone (NFZ) in Syrië langs de Jordaanse grens om het bewapenen van de Syrische rebellen door de VS te ondersteunen. Het zou dan gaan om een gebied tot 40 km diep dat beschermd kan worden door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen met lucht-lucht-raketten met een groter bereik, die vliegen vanaf Jordaanse bases en eventueel vanaf marineschepen in de Rode en Middellandse Zee. Voor een dergelijke beperkte NFZ zou het niet nodig zijn het Syrische luchtafweergeschut te vernietigen. Het gaat om een optie die al dan niet kan worden gekombineerd met het bewapenen van de rebellen. Voorstanders denken dat voor zo'n NFZ geen VN-resolutie nodig is, omdat de VS dan niet regulier het Syrische luchtruim binnendringen en geen Syrisch grondgebied bezetten.
Als de Amerikaanse vliegtuigen vervolgens door de Syrische luchtmacht 'bedreigd' worden, zouden ze in deze visie wel het Syrische luchtruim kunnen schenden bij wijze van zelfverdediging.
Het op die manier kreëren van een bufferzone in Syrië voor de rebellen zou 50 miljoen dollar per dag kosten. Het vergt een maand voorbereiding. Misschien is het maar een beperkte tijd mogelijk, omdat als Rusland het moderne S-300 luchtverdedigingssysteem met een groot bereik in Syrië gaat opstellen, de risiko's voor de piloten aanzienlijk toenemen.
Bron: The Wall Street Journal (Julian E. Barnes, Adam Entous)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten