zondag 9 december 2012

Africa Command krijgt special forces eenheid

4 dec, 2012 - Het Africa Command (AFRICOM) van het Pentagon heeft per 1 oktober voor het eerst de operationele kontrole over een eenheid special forces gekregen. Het is een zogenaamde commander's in-extremis force (CIF), zoals die al bestaat bij de andere vijf regionale kommando's van het Amerikaanse leger. Tot nu toe moest AFRICOM vertrouwen op de snelle reaktie eenheid van het Europese Commando. Dit leverde ten tijde van de aanval op het Amerikaanse konsulaat in Benghazi problemen op. De Europese CIF was op oefening in Kroatië en het duurde een paar uur voor ze aangekomen waren in Sigonella Naval Station op Sicilië om hun speciale materieel op te halen.
De CIF van AFRICOM valt vermoedelijk onder de 10th Special Forces Group die opereert vanuit Stuttgart en Fort Carson in Colorado.
Bron: Defense News
Update: 18 jan. 2013 - Tijdens de grootschalige gijzelingsaktie bij een gasveld in Oost-Algerije in januari 2013 was de CIF paraat. De eenheid was net op weg naar Senegal. De zaak is zo georganiseerd dat ze altijd binnen vier uur kunnen vertrekken naar een operatiegebied.
Een alternatief voor CIF zijn de Fleet Antiterrorism Security Teams (FAST) van de mariniers. Zij zijn niet zozeer bestemd voor veldoperaties, maar kunnen snel in aktie komen om regionale ambassades te beschermen. Een FAST is normaal gesproken aanwezig op de basis Sigonella op Sicilië.
Bron: CNN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten